Baconlindad fläskfilé & rotfrukter

Print Friendly, PDF & Email

Baconlindad fläskfilé är supergott och passar utmärkt till gäster man har på besök! Dessutom väldigt enkelt att göra! Glöm inte ett gott rött vin till maten!

För 4 personer behöver du:

3 st vitlöksklyftor
1 st kruka oregano
1 st citron
500 g fläskfilé
140 g bacon
3 st morötter
300 g kålrot
2 st palsternackor
1 st gul lök
½ halv röd chili
1,5 dl torrt vitt vin
Salt & peppar

Gör så här:

1.  Slå igång ugnen på 200°

2.  Hacka 1 vitlöksklyfta och oregano fint. Riv skalet från citronen. Obs! glöm inte att skölja citronen först! Blanda ner vitlöken, oreganon, citronskalet, saften från citronen och 2 krm svartpeppar i en bunke.

3.  Putsa fläskfilé och sedan så skär du ett snitt längs med hela filén. Smeta ut oreganoblandningen i snittet så det täcker allt och därefter så lindar du baconskivorna runt fläskfilén.

4.  Skala och skär morötter, kålrot och palsternacka i lagom stora stavar (smaksak). Skär löken i klyftor, samt krossa 2 vitlöksklyftor. Finhacka chilin efter att du har tagit bort kärnorna. Blanda rotfrukter, löken, vitlöken, chilin, 0,5 tsk salt och vin i en ugnsfast form.

5.  Fläskfilén läggs mitt i formen med aluminiumfolie som ett täcke över. Tillaga i ugnen tills köttets innertemperatur är 50°, vilket innebär ca 45 minuter.

6.  Ta sedan bort folien och höj temperaturen till 225°. Stek i ytterligare 20 minuter tills köttets innertemperatur är 68°.

7.  Servera köttet i skivor tillsammans med de rostade rotfrukterna och skyn du fått från att du stekte köttet i ugnen.

Smaklig måltid!

 

Det här inlägget postades i Kött och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.