Köttbullar med fetaost

Print Friendly, PDF & Email

Här kommer ett recept på köttbullar med fetaost, klyftpotatis och tsatsiki, som jag åt igår och det var riktigt gott. Till rätten dracks ett glas rött vin!

För 4 personer behöver du

Köttbullar
500 g nötfärs
100 g fetaost
½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar (nymald svartpeppar är alltid godast)
1 msk rapsolja
1 ägg

Tsatsiki
½ gurka
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 dl yoghurt (turkisk el grekisk spelar ingen roll)

Klyftpotatis
800 g potatis (ca 10 st, men ta gärna någon extra)
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt

Gör så här:
Börja med att slå på ugnen på 250 grader. Skölj potatisen och skär ned den i klyftor som du vill ha. Lägg klyftorna i en ugnssäker form och ringa över rapsoljan. Strö över flingsalten och sätt sen in klyftorna mitt i ugnen i ca. 15-20 min tills att klyftorna är klara.

Riv gurkan grovt (akta fingrarna) och blanda den med salt i ett durkslag så att den får rinna av i ca. 10-15 min. Krama sen ut vätskan så mycket du kan. Tillsätt sen yoghurten med gurkan i en bunke. Pressa ned vitlöken i den övriga blandningen. Tsatsikin blir bättre ju längre den får stå så att allt blandar sig ordentligt!

Smula ned fetaosten tillsammans med nötfärsen i en bunke och tillsätt ägg, salt, vatten och den nymalda svartpepparn. Forma sen färsen till köttbullar i önskad storlek och lägg på en skärbräda (blöt brädan innan så att inte köttbullarna fastnar). Stek sedan köttbullarna runt om tills att de är genomstekta och servera med den goda klyftpotatisen och tsatsikin!

Smaklig måltid!

Ps! vi var endast 2 personer som åt detta och tsatsikin och potatisen var kanske i det minsta laget, så jag rekommenderar lite mer av båda, eftersom det var så gott 🙂

Det här inlägget postades i Kött, Sås & Dipp och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.